El Parlament tramita una proposició de Llei de CSQEP per restar control polític a TV3 i CatRàdio i donar-li més pluralitat

Marta Ribas recrimina al Govern haver desmuntat en 5 anys allò que es va construir durant 30

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda avui a una proposició de llei de Catalunya Sí Que es Pot per reformar la regulació al voltant del món audiovisual de Catalunya. Una proposta que pretén restar control polític al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i al Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que governa TV3 i Catalunya Ràdio, i donar-li més pluralisme.

L’encarregada de defensar aquesta proposició de llei en el seu debat de totalitat avui ha estat la diputada de CSQEP Marta Ribas, qui ha acusat el Govern de CiU d’haver fet una “contrareforma que va governamentalitzar” aquests dos ens. “S’ha notat en quant a pluralisme informatiu i també en quant a respondre a la voluntat del Govern de reduir el pes dels mitjans audiovisuals públics catalans per donar més part del pastís als mitjans privats amb qui competeix”, ha dit Ribas, en referència la reforma de la llei que van pactar CiU i PP i de la que ara en viuen CiU i ERC.

“Han estat cinc anys molt aprofitats per desmuntar tot allò construït en gairebé 30”, ha recriminat Ribas al Govern de Junts pel Sí, que manté la reforma signada per CiU i PP i que al mateix temps té bloquejades les tramitacions de les reformes que estan ara mateix a la cambra catalana.

“Es van carregar delegacions i corresponsals al territori i pel món, van eliminar o fusionar canals i emissores, eliminar l’emissió per satèl·lit, reduir la contractació i coproduccions audiovisuals, un ERO amb 280 acomiadaments, als treballadors que es queden els van reduir el seu poder adquisitiu un 30% i van intentar externalitzar el departament comercial de TV3”, ha enumerat Ribas per explicar alguns dels efectes de la contrareforma.

Per això, la proposició de llei de CSQEP que s’ha admès avui a tràmit estableix que els membres de la CCMA i del CAC es tornin a escollir amb majories àmplies de dos terços, al mateix temps que vol tornar a introduir en els òrgans de govern les majories qualificades a l’hora de prendre les decisions. La proposta de text legislatiu de CSQEP també reclama que no només s’equipari el règim d’incompatibilitats, sinó també el de les retribucions, dels alts càrrecs de la Generalitat membres dels consells de govern de la CCMA i del CAC.

“Seguirem sent exigents en què tot plegat avanci, en què ho faci a bon ritme, i en què el debat no acabi servint d’excusa per a fer només un petit canvi o maquillatge per no canviar res de substancial”, ha conclòs Ribas la seva intervenció, al temps que ha recordat que actualment ja hi ha una proposició de llei en tràmit a la cambra catalana a la que ara se sumarà la de CSQEP i la del PSC i que CDC i ERC la tenen bloquejada.

Recommended Posts