El Parlament reclama més control i transparència en la venda d’armes a instàncies de Catalunya Sí Que es Pot

El portaveu d’Exteriors de la confluència, Joan Josep Nuet, recorda que l’Estat espanyol ha multiplicat per deu la venda d’armament en la darrera dècada

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui per unanimitat una iniciativa de Catalunya Sí Que es Pot per aprofundir en el control i la transparència en la venda d’armament per part de l’Estat espanyol. La Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència ha donat llum verda a una proposta de resolució de la confluència que reclama vetar la venda d’armament en els casos que pugui ser utilitzat per violar el dret internacional humanitari, i reclama una major transparència en les operacions.

“Per sort, des de fa uns anys tenim un tractat internacional que ens ha ajudat a posar ordre en un tema tant macabre com el comerç armes i la seva conseqüència en la pèrdua de vides humanes, però encara queda molt a fer”, ha assenyalat en la comissió el portaveu d’Exteriors de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Josep Nuet. Ha recordat que entre el 2005 i el 2010 el comerç internacional d’armes va créixer un 16%, però que a l’Estat espanyol s’ha multiplicat per 10 en la darrera dècada.

La proposta de resolució insta el Govern a fer les gestions necessàries davant el Govern de l’Estat perquè suspengui la venda d’armament a països en conflicte, “a totes les parts” del mateix, si existeix un “risc substancial” que es faci servir per “cometre o facilitar violacions greus del dret internacional dels drets humans i del dret internacional humanitari”. Així mateix, estableix que abans de procedir a una transferència d’armament s’analitzi exhaustivament l’historial del receptor en matèria de compliment dels drets humans, la seva capacitat per usar les armes d’acord amb el dret internacional, o paràmetres com la traçabilitat de l’armament i el seu emmagatzematge segur. En aquest sentit, el text cita la venda d’armament a països com Israel, Pakistan, Bahrain o Colòmbia, on s’estan cometent abusos i greus violacions dels drets humans com les ofensives militars israelianes a Gaza o la repressió de les protestes i la dissidència política a Bahrain.

D’altra banda, el text reclama aprofundir en matèria de transparència perquè, entre d’altres aspectes, s’ofereixi una informació detallada sobre els trànsits del material de defensa, un major desglossament del tipus de producte venut en els informes periòdics, així com identificar les unitats militars o policials destinatàries de les operacions. Per últim, la proposta dóna suport a l’establiment d’un mecanisme internacional independent per investigar les denúncies de violacions greus dels drets humans als països en conflicte, perquè se’n puguin identificar i jutjar els responsables i les víctimes obtinguin una reparació.

Nuet ha defensat el nivell de detall de les propostes incloses en el text, ja que, ha afirmat, és una llarga reivindicació de la societat civil organitzada pel comerç d’armes poder legislar d’una manera més concreta, ja que habitualment normes massa generals o laxes impedeixen un control efectiu.

Recommended Posts