El Parlament insta el Govern a commemorar el 80è aniversari de les Olimpíades Populars de 1936 a proposta de Catalunya Sí Que es Pot

El diputat de la confluència Joan Josep Nuet demana a l’Executiu “que estigui a l’alçada d’aquest esdeveniment històric que és poc reconegut i poc recordat”

A partir d’una iniciativa de Catalunya Sí Que es Pot, el Parlament de Catalunya ha instat avui el Govern de la Generalitat a commemorar el 80è aniversari de les Olimpíades Populars de Barcelona de 1936, un esdeveniment de marcat caràcter antifeixista que es va organitzar a la capital catalana en contraposició als Jocs Olímpics celebrats a Berlin durant el règim nazi. “L’Olimpíada popular neix amb una idea antifeixista davant la propaganda del règim nazi que van significar les Olimpíades de Berlin”, ha remarcat el diputat de la confluència Joan Josep Nuet, que ha reclamat al Govern “que estigui a l’alçada d’aquest esdeveniment històric que és poc reconegut i poc recordat”.

L’Olimpíada Popular de 1936 es va organitzar després que, onze dies després de la proclamació de la II República, el Comitè Olímpic Internacional (COI) es decantés finalment per la capital alemanya per a organitzar els Jocs Olímpics, en detriment de Barcelona, que el 1931 havia presentat la seva candidatura. El partit nazi va guanyar les eleccions a Alemanya el 1933 i Hitler va veure els Jocs Olímpics de Berlín com una gran oportunitat propagandística per al seu règim. El març de 1936 el Comitè Català Pro Esport Popular va començar a organitzar unes olimpíades paral·leles que se celebrarien el juliol d’aquell mateix any a Barcelona.

En un temps rècord s’hi van inscriure més de 6.000 atletes de 23 representacions nacionals, “i de forma pionera nacions sense Estat com Catalunya, Euskadi i Galícia”, ha recordat Nuet. El 18 de juliol a la tarda, tots els esportistes van desfilar per les Rambles de Barcelona i a l’Estadi es van fer els assajos i la interpretació de l’himne oficial de la Olimpíada Popular, composat per Josep Maria de Sagarra, sota la batuta de Pau Casals. El dia següent, però, els Jocs no van poder començar: s’iniciava la Guerra Civil. Alguns dels esportistes estrangers s’hi van quedar i van acabar formant part de les Brigades Internacionals.

La proposta de resolució aprovada insta el Govern a “donar suport i implicar-se” en la celebració 80è aniversari de les Olimpíades Populars, mitjançant “l’homenatge institucional a totes les persones que les van organitzar i hi van participar”. “Val la pena que ho recordem i ho commemorem”, ha manifestat Nuet.

Recommended Posts