El Parlament emplaça el Govern a rebaixar entre un 70 i un 80% les matrícules universitàries dels estudiants amb menys renda

Una moció de CSQEP fa que el Parlament mostri “la seva preocupació” per la petició de 13 anys de presó i 500.000 euros de multa contra 25 estudiants, un professor i un treballador de l’UAB

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui instar el Govern de la Generalitat a que rebaixi entre un 70% i un 80% el preu de les matrícules universitàries als estudiants de menys renda, els compresos entre els trams 1 i 2, fins a 40.000€ per unitat familiar. La iniciativa neix d’una moció presentada per Catalunya Sí que es Pot i defensada al ple pel diputat Joan Giner, que ha explicat que amb aquesta mesura es retén que les famílies amb menys de 40.000 euros “hagin d’abonar només entre 300€ i 500€ per la seva matrícula”.

“Estem intentant posar la universitat en l’agenda política d’aquest Govern”, ha dit el diputat, que a banda de la rebaixa de les matrícules ha presentat altres mesures també aprovades pel Parlament. Una d’elles es refereix a les places públiques dels màsters habilitants, aquells que complementen els estudis de graus d’una carrera i que són obligatoris per completar els estudis. Giner ha criticat la manca actual de places, per això la moció aprovada contempla que existeixin “un mínim del 70% de les places existents a un grau” com a places de màster, amb l’objectiu d’augmentar les matriculacions en places públiques i evitar que els estudiants hagin de complementar els seus estudis pagant preus de places privades.

Un altre punt del text fa referència al procés judicial contra 25 estudiants, un professor i un treballador de la Universitat Autònoma de Barcelona. “És una coerció a la llibertat d’expressió dels estudiants i el professorat”, ha dit Giner. El punt ha estat aprovat, fent que el Parlament mostri “la seva preocupació” per aquest procediment, pel qual es demanen fins a 13 anys de pena pels encausats i 511.835 euros de fiança.

La moció també explicita el suport del Parlament “a les legítimes reivindicacions dels i les estudiants, així com dels treballadors i treballadores del sistema universitari català”, i també al compromís del Govern de “deixar sense efecte” el Reial Decret 14/2012 que, segons Giner, provocaria “l’acomiadament d’entre 50 i 100 professors” i la “precarització del personal docent universitari. “Avui ens comprometem a deixar sense efecte aquest RD i instem al Govern a no aplicar-lo”, ha sentenciat.

Recommended Posts