El Parlament de Catalunya dóna llum verda per primer cop al tràmit parlamentari d’una llei electoral pròpia

Marta Ribas: “El nostre objectiu és que les properes eleccions catalanes ja se celebrin amb una llei moderna, adequada a les necessitat, voluntats i requeriments de la població”

El Parlament de Catalunya ha admès a tràmit avui, per primer cop, un projecte de llei electoral pròpia. Ho ha fet a instàncies del grup de Catalunya Sí que es Pot, que ha portat al debat del ple la seva proposició de llei i ha passat el primer obstacle en superar l’esmena a la totalitat que havia presentat el grup del PP.
Fins ara la cambra catalana mai havia començat les tasques parlamentàries d’una llei electoral pròpia. La passada legislatura, el 2015, va estar a prop quan després de les tasques fetes per una ponència conjunta, la llei va arribar al Parlament per fer-ne el debat de totalitat però no va ser admesa a tràmit.

“El nostre objectiu és que les properes eleccions catalanes ja se celebrin amb una llei electoral pròpia, una llei electoral moderna, adequada a les necessitats, voluntats, requeriments de la població”, ha dit la diputada de CSQEP, Marta Ribas, que ha estat l’encarregada de presentar la proposició de llei en el ple del Parlament.
“Crec que aquest Parlament no es pot permetre acabar de nou aquesta legislatura, que molts han definit com a excepcional, sense aprovar una llei electoral pròpia per a Catalunya”, ha verbalitzat Ribas en el seu torn de paraula. Però Ribas ha volgut anar una mica més enllà i ha manifestat que, sobretot, el que no ens podem permetre “és donar resposta a la sacsejada a la democràcia i a les seves regles i per tant també als processos electorals que ens demana la ciutadania”.

I és que Ribas ha recordat que Catalunya “és a hores d’ara la única Comunitat Autònoma sense llei electoral”. “Aquest és un fet que ens hauria de fer avergonyir a tots plegats”, ha afegit la diputada de CSQEP. “El text que avui discutim vol ser innovador, apostar per la millora de la qualitat democràtica de les eleccions al Parlament de Catalunya. I fer-ho anant molt més enllà de la LOREG, usant l’estret, però existent, marge que ens permet”, ha dit Ribas.

D’aquesta manera, el Parlament ha donat llum verda a una proposició de llei que a partir d’ara s’haurà de treballar en ponència i que, en primer lloc, aposta per la creació d’una sindicatura electoral pròpia, llistes desbloquejades per tal que la ciutadania pugui destacar el vot en algun home o dona en concret dins de les llistes que es presenten, llistes cremallera per no fer passos enrere en la igualtat de gènere en les llistes que fan els partits polítics, sistema de primàries per escollir els candidats i les candidates, control i límit de despesa electoral i mailing únic com una de les principals mesures d’estalvi en campanya.

Pel que fa al sistema de recompte de vot, CSQEP proposa una adaptació del sistema holandès, que consisteix en fer un recompte nacional dels vots, i per tant cada vot d’una persona val per un, però mantenint la representació territorial per vegueries. D’aquesta manera i un cop fet el recompte nacional, cada candidatura ha de complir, tal com estipula la llei, representativitat dels seus representants a cada vegueria. Aquest sistema pretén acabar amb la diferència del nombre necessari, en número de vots, que cal per un diputat a la demarcació de Barcelona i la resta de demarcacions.

Recommended Posts