El Parlament avala majoritàriament la proposta de referèndum de Catalunya Sí Que es Pot

La diputada Jéssica Albiach assegura que en matèria social “Junts pel Sí s’assembla massa a la Convergència de sempre”

El ple del Parlament ha donat avui llum verda, amb 73 vots favorables, a la proposta de resolució de CSQEP sobre la celebració d’un referèndum per conèixer el futur polític de Catalunya en tres sentits. En primer lloc, insta el Govern a ampliar la majoria al voltant del referèndum al màxim de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials i a donar suport a la construcció d’un espai transversal de la societat civil. En segon lloc, el text de la resolució demana cercar de forma prèvia al referèndum el suport de la UE i internacional a la celebració d’aquesta consulta. I en darrer lloc, demana impulsar les iniciatives polítiques i parlamentàries davant de l’Estat per fer possible el referèndum.

El ple ha aprovat també la proposta sobre educació pública, que entre d’altres mesures insta a augmentar la despesa educativa fins al 4% del PIB en tres anys, i fins al 6% en cinc anys; i ha donat llum verda a la PR sobre el foment de l’autoconsum elèctric, que insta el Govern a presentar una legislació específica catalana per garantir l’autoconsum i el foment de les energies renovables en un termini de 6 mesos.

La cambra també ha tirat endavant la proposta de la confluència en matèria d’aigua, que insta el Govern a garantir el subministrament d’aigua potable a les poblacions que tenen afectats els seus aqüífers. A més, tota l’oposició ha instat al Govern a què es presenti com a acusació particular en el casos d’abusos a infants del Maristes, una mesura en la qual el Govern havia fet marxa enrere.

Albiach: “Junts pel Sí s’assembla massa a la Convergència de sempre”

En el discurs de presentació de les resolucions, la diputada Jéssica Albiach ha assegurat que les propostes de Catalunya Sí Que es Pot tenen per objectiu “posar les persones al centre de les decisions polítiques”, i per construir una Catalunya “feminista, ecologista i social”. “Catalunya ha tenir el dret a decidir-ho tot”, ha assegurat la diputada, que ha recordat que el seu grup ha presentat, amb JxSí i la CUP, una proposta “contra la judicialització de la política” i per donar suport “a tots els càrrecs electes amenaçats per expressar o permetre expressar qualsevol opció política democràtica”.

Albiach ha explicat que l’abstenció de Catalunya Sí Que es Pot a la proposta de referèndum de JxSí i la CUP no vol dir que aquest sigui el full de ruta del seu grup. “No és el nostre model, nosaltres defensem un referèndum útil, amb garanties i reconeixement”. Tanmateix, la diputada ha mostrat l’agraïment del seu grup perquè el Govern hagi fet “un pas cap al referèndum” i per reconèixer que el 27-S “no pot substituir a una consulta”.

La diputada de la confluència ha etzibat al President Puigdemont que si bé “té millor actitud i un millor tarannà que Artur Mas”, a l’hora de negociar propostes en matèria social “Junts pel Sí s’assembla massa a la Convergència de sempre”, una formació “incapaç de fer que els que més tenen paguin més, sense voler parlar de lloguer abusiu, o sense voler augmentar la inversió en educació pública i que es nega a personar-se com acusació popular en casos d’abusos sexuals a infants, com els maristes i els de la productora pedòfila”. És per això que la diputada ha definit l’actual govern com “els de sempre però amb un somriure a la boca”.

Recommended Posts