El Parlament aprova eliminar la imposició de costos judicials a les víctimes d’accidents mèdics a instàncies de CSQEP

Àngels Martínez Castells: “El Parlament obre de forma pionera, com a institució, un reconeixement de les errades mèdiques estalviant dolor i fent una Catalunya amb més equitat”

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui una moció promoguda per Catalunya Sí Que es Pot que insta al Govern de la Generalitat a adoptar les iniciatives legislatives necessàries que permetin, entre d’altres, eliminar la imposició dels costos judicials a les víctimes d’accidents mèdics, a través d’una reforma de l’article 394 de la llei d’Enjudiciament Civil. La moció contempla aquesta i altres accions dirigides a augmentar els drets i les garanties legals de totes aquelles persones víctimes de negligències i accidents mèdics.

“Avui obrim de forma pionera, com institució, una tasca de reconeixement de les errades mèdiques”, ha dit la diputada Àngels Martínez Castells durant la seva intervenció al ple. D’aquesta manera, segons la diputada “estalviem dolor i fem una Catalunya amb més equitat”, i que pot servir perquè les persones afectades “cerquin justícia”. “Podem enorgullir-nos”, ha remarcat, assegurant que amb accions com les d’avui “aquest Parlament representa a més gent, a aquella que més ho necessita”.

En aquest sentit, la diputada ha assegurat que mocions com aquestes “fan que la nostra societat sigui més digna, més amable i amb una millor convivència”, i ha instat a que el Parlament, el Congrés i les instàncies europees “segueixin el pas de les organitzacions que han iniciat la lluita per aconseguir justícia en la qüestió de les errades i les negligències mèdiques”, com ara l’associació Que No Pase Más.

Alguns dels elements principals de la moció aprovada han estat la instància a establir un termini de tres anys en la prescripció legal de les accions judicials empreses per les víctimes d’accidents mèdics, així com per a la prescripció de les reclamacions de responsabilitat contra l’Administració.

Per acabar amb la judicialització de la sanitat, un dels aspectes més citats en la intervenció de la diputada Martínez Castells, el text aprovat contempla la promoció d’espais de col·laboració i suport entre les diferents administracions públiques “per tal de què les víctimes dels accidents sanitaris siguin equiparades, en tant que drets i assistència rebuda, a les víctimes d’accidents d’altres tipus”.

Finalment la moció insta a l’Executiu a crear una comissió d’estudi per l’elaboració de protocols encaminats a cercar i promoure instruments de mediació o conciliació en relació als accidents en la pràctica mèdica, en un nou esforç per evitar la judicialització d’aquests casos. El text contempla que la comissió estigui formada per representants dels Col·legis de Metges, dels Col·legis d’advocats, dels Departaments de Salut i Justícia i per membres de les associacions de víctimes d’accidents mèdics.

Recommended Posts