El Parlament aprova crear una bústia ètica i de bon govern a la Generalitat a proposta de CSQEP

Malgrat l’oposició de Junts pel Sí, la cambra catalana dóna llum verda a aquesta eina per garantir la transparència i les bones praxis a l’administració de la Generalitat

La Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya ha aprovat avui la creació d’una bústia ètica i de bon govern a la Generalitat a proposta de Catalunya Sí que es Pot, malgrat l’oposició de Junts pel Sí. Es tracta d’una eina que ja funciona a ciutats com París, Roma i Barcelona, i que serveix per garantir la transparència i les bones praxis a l’Administració.

“A dia d’avui el Govern té tres bústies: la de queixes, que no garanteix confidencialitat, el codi ètic de concursos públics, en què has de ser concursant per denunciar, i l’Oficina Antifrau, que hem vist que no només està allunyada del dia a dia dels treballadors, sinó que encara no hi confien els treballadors públics”, ha assenyalat el diputat de CSQEP Joan Giner.

“El que proposem nosaltres és que a cada administració, els ciutadans i els treballadors, de forma anònima i ràpida, puguin denunciar a través de canals segurs amb software lliure”, ha explicat Giner. “Proposem un tipus d’eina d’iniciatives ciutadanes com, per exemple, la bústia Xnet que va destapar els correus de Blesa i les targetes black de Caja Madrid”, afegeix.

La bústia és gestionada per una Oficina de Transparència i Bones Pràctiques (OTBP) mitjançant un equip format per funcionaris de carrera escollits per concurs públic, que s’encarreguen de respondre i investigar les peticions que es considerin plausibles. A l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, la bústia s’ha creat mitjançant la interfície GlobaLeaks, un projecte de programari lliure. Aquest sistema el fan servir a tot el planeta desenes d’iniciatives activistes.

La proposta de resolució ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups excepte Junts pel Sí. “No ho entenem. Negar-se a implementar aquestes iniciatives punteres respon més a una lluita partidista que al bé general de la ciutadania”, ha afirmat Giner.

Recommended Posts