El Parlament aprova la creació d’un grup de treball per repensar el model d’atenció a la infància i adolescència

Una moció de CSQEP estableix que l’objectiu principal d’aquesta comissió ha de ser “revisar el conjunt de les pràctiques en relació als drets dels infants i adolescents”

El Parlament de Catalunya ha instat avui el Govern de la Generalitat a crear un grup de treball “mixt per tal de repensar el model d’atenció a la infància i adolescència en risc a Catalunya, principalment pel que fa al sistema de protecció, així com la posada en comú del model de prevenció”. La creació d’aquesta comissió s’ha aprovat a instàncies del grup de CSQEP, que ha portat avui a la cambra catalana una moció amb aquest objectiu. El grup de treball s’ha de crear abans de dos mesos i estarà format, “com a mínim”, pel Govern, grups parlamentaris, administració local, sindicats, entitats socials i especialistes externs, i no tanca la porta a la creació de subgrups que tractin temes específics relacionats amb el sistema de protecció d’infants i adolescents.

El text de la moció de CSQEP estipula que el “principal objectiu” d’aquesta comissió serà “revisar el conjunt de les pràctiques en relació als drets dels infants i adolescents”. I també obre la possibilitat d’encarregar una auditoria independent per part d’un ens públic expert amb la finalitat de conèixer la situació dels Centres Residencials d’Acció Educativa, Centres Residencials d’Acció Intensiva i Centres d’Acolliments de Catalunya, “per tal de tenir un anàlisi objectiu d’aspectes relacionats amb els recursos humans, situació dels menors, característiques estructurals dels centres, titulacions dels professionals, gestió econòmica, retribucions, i tots aquells que es consideren necessaris”.

El grup de treball haurà de presentar, en el termini de 6 mesos, les conclusions “preliminars” i en el termini d’un any, “les conclusions definitives per cadascun dels eixos de treball”.

En aquest sentit, la moció també proposa alguns dels eixos que hauria de tractar aquest grup de treball d’aquí a dos mesos. En primer lloc, les garanties jurídiques per les famílies i la participació sistemàtica dels propis infants i adolescents en els diferents moments d’aplicació del sistema de desemparament.

Un altra dels punts aborda la “transparència del sistema tant per les famílies com per als professionals que puguin ser coneixedors del procediment seguit, els processos d’atenció, les mesures aplicades, i les dificultats aparegudes en el cas de cadascun dels infants i adolescents.

La diputada de CSQEP Gemma Lienas ha argumentat en la seva intervenció la creació d’aquest grup de treball. “El que nosaltres volem és una revisió a fons del model”, ha indicat Lienas, que ha defensat la creació d’un grup per davant d’una comissió per què “tots els participants hi fossin en igualtat de condicions”. La diputada de CSQEP també ha volgut respondre a les queixes dels grup dels socialistes i de la CUP sobre els terminis que estableix la moció, i en aquest sentit ha explicat que no és “ni molt temps, ni poc”. “Aquest grup de treball no té límit ni volem posar-hi límits. Volem revisar el model de protecció dels infants i dels joves”, ha afirmat.

 

Recommended Posts