Lluís Rabell: “Volem un referèndum útil i sense dreceres, que tingui efectes jurídics i polítics”

Catalunya Sí Que es Pot avança que no donarà la confiança a Puigdemont però celebra la “modulació” del discurs del president

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, ha celebrat que el president Puigdemont plantegés ahir un referèndum pactat amb l’Estat, una idea que el seu grup “mai ha deixat de defensar”, ha recordat. En aquest sentit, ha assenyalat que haver abandonat aquesta proposta, declarant-la “pantalla passada”, va “empetitir el camp de la reivindicació democràtica nacional”. “En la proposta d’un referèndum ens trobem, president”, ha sentenciat Rabell. La consulta hauria de ser “reconeguda per tothom, seguint estàndards internacionals”, ha detallat. “No hi ha dreceres. volem un referèndum útil, que tingui efectes jurídics i polítics”, ha reblat. Per a que ho sigui, és necessària la seva “acceptació de part de totes les parts implicades” i una “massiva participació de la ciutadania”, ha exposat.

El pronunciament de la societat catalana, ha assegurat, “acabarà sent indefugible”, i és en el dret a decidir que és possible “construir una majoria social” capaç de superar “l’actual situació de bloqueig democràtic”. I per construir aquesta majoria, ha afirmat, cal “un gir decidit de les polítiques públiques cap a la justícia social, mediambiental i de gènere”.

Per això, el president de Catalunya Sí Que es Pot ha fet una crida a “bastir un marc ampli de trobada” entre sindicats, moviments veïnals i entitats diverses per debatre plegats una estratègia de mobilització a favor de la consulta. “Caldrà travar complicitats arreu”, ha insistit, perquè “la millor aposta pels drets nacionals de Catalunya és aquella que busca connexions profundes amb els moviments democràtics de la societat espanyola”.
Rabell ha anunciat el vot negatiu de la confluència d’esquerres a la qüestió de confiança però ha assegurat que són sensibles a les modulacions del seu discurs. “Romanen massa incerteses, encara no sabem res dels nous pressupostos, i no podem signar xecs en blanc”, ha explicat. Tanmateix, ha mostrat la predisposició del seu grup a trobar “possibles espais d’entesa”. “Explorem-los”, ha demanat.

Durant la seva intervenció, Rabell també ha volgut fer balanç de les polítiques promogudes pel Govern des de fa un any. “L’ensopegada dels pressupostos va ser el colofó d’una interminable successió de votacions perdudes pel Govern en què la seva majoria es dividia amb temes com el tancament de línies de P3, els concerts amb escoles d’elit, el Barcelona World o la fiscalitat que s’aplica als casinos”, ha destacat, alhora que ha deixat clar que “no podem imaginar noves quotes d’autogovern i progrés nacional per a Catalunya sense sargir el país des d’un compromís social en les polítiques públiques del Govern”.

Precisament per això, ha lamentat que el seu grup “fos convidat a misses dites” durant la discussió dels pressupostos pel 2016 i, a sobre, es rebutgessin les propostes que es van fer des del seu grup en matèria tributària, com una reforma de l’impost de successions i dels trams superiors de l’IRPF, i una revisió de les deduccions. “Tenim molta pressa per combatre la pobresa”, ha sentenciat.


Missatge de suport a Pedro Sánchez

El president de Catalunya Sí Que es Pot ha aprofitat la seva intervenció en la qüestió de confiança per traslladar el seu suport al secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, davant la “mena de cop d’estat” que està patint al seu partit, “promogut des dels grans poders econòmics i mediàtics per barrar el pas a un possible govern progressista”.

Recommended Posts