Íñigo Errejón: “Ho diem clar i català: han de ser els catalans els qui decideixin la seva relació amb Espanya, no Obama ni Merkel”

La candidatura Catalunya Sí Que Es Pot ha comptat avui a un acte a Barcelona amb la presència de tres regidors de l’Ajuntament de Barcelona pertanyents a Barcelona en Comú. La segona tinent d’alcalde Laia Ortiz, la regidora de cicle de vida, feminismes i LGTBI i del Districte de les Corts, Laura Pérez i el regidor d’Educació i Universitats i del Districte de Gràcia, Raimundo Viejo han participat en un míting a la Plaça de la Olivereta del barri de Sants juntament amb els candidats Marc Bertomeu i Jéssica Albiach, el Secretari Polític de Podemos, Íñigo Errejón i l’historiador Xavier Domènech. Íñigo Errejón, ha criticat que alguns vulguin tornar “als temps de Bienvenido Mr. Marshall” en al·lusió a la cobertura que el govern espanyol ha donat a les paraules de Barack Obama sobre Catalunya.

“Avui tothom està revoltat perquè Obama ha dit alguna cosa sobre Catalunya” ha dit Errejón, que ha defensat que la relació entre Catalunya i Espanya “l’ha de decidir els catalans amb un govern d’Espanya que els sàpiga escoltar i respectar” per insistir un cop més en el compromís del seu partit amb al dret a decidir: “Senyor Mas, ho diem clar i català, nosaltres estem pel dret a decidir i garantirem un referèndum amb totes les garanties”.

Errejón també ha declarat que “tot i ser madrileny, em sento també de Barcelona” perquè la ciutat té “una alcaldia al servei de la gent”. En aquest sentit, el número 2 de Podemos ha recordat “la lliçó que ens vam endur el 24M i els somriures que tots teníem al veure que la gent comuna s’adonava que podia ser part del canvi” per vincular després les alcaldies de Madrid i Barcelona, assenyalant que totes dues “són ciutats que lluiten contra els desnonaments i tenen les portes obertes als refugiats”.

Dirigent-se directament a Artur Mas, Errejón li ha recordat que “la gent del ‘Sí se puede’ com la van anomenar despectivament, et va guanyar l’alcaldia de Barcelona” per instar després a la “gent de baix” que no desaprofiti el 27S, que ha qualificat “d’oportunitat històrica de canvi”, i que deixi de votar “amb el nas tapat als de sempre” per apostar aquesta vegada per Lluís Rabell i Catalunya Sí Que Es Pot.

Suport d’Ortiz, Viejo i Pérez a Catalunya Sí Que es Pot

 La regidora Laura Pérez ha assenyalat que passades les eleccions del 24M, Catalunya es troba ara “a la segona parada del tren que viatja recte cap a la victòria de la gent” i que per primera vegada “és gent com nosaltres, gent corrent qui està conduint la locomotora”, per continuar assenyalant la necessitat de “recuperar els drets que ens han arrabassat, també des de la Generalitat”. En la mateixa línia s’ha expressat Raimundo Viejo, que ha assegurat que el canvi “que ja ha començat té límits” imposats per lleis catalanes i estatals que impedeixen “superar les fronteres que ara mateix tenim”. Per resoldre aquestes limitacions, Viejo ha volgut parlar de la necessitat “d’aconseguir governs de la gent a la Generalitat primer, i al govern d’Espanya després per canviar la societat completament”.

Per la seva banda, la segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha demanat “ajuda per mobilitzar la voluntat de canvi a partir del 27S” mitjançant “un projecte de sumes i col·lectiu com és Catalunya Sí Que es Pot com demostra aquest acte coral que avui fem”. Per Ortiz, “els canvis van començar a les places” i ara la segona tinent d’alcalde ha assegurat que s’imagina “un govern de la Generalitat diferent, posant les seves energies en un rescat social que altres no apliquen perquè sempre troben excuses”.

Xavier Domènech: “Vivim un moment surrealista i indignant. Els retalladors ara es presenten com llibertadors”

A l’acte també ha participat l’historiador Xavier Domènech, que ha qualificat el moment actual de “surrealista i indignant” perquè segons ell, “aquells que han dut a terme les pitjors retallades del país ara es presenten com els seus llibertadors”. En aquest sentit, Domènech ha criticat que des d’alguns sectors es vulgui marcar “d’enemics d’aquests llibertadors” totes aquelles persones que “van lluitar per mantenir oberts els CAPs, que van protestar contra la reforma laboral o contra l’amnistia fiscal”.

L’historiador i també col·laborador de l’Ajuntament de Barcelona ha recordat que des que governa Artur Mas, Catalunya “té 6.000 professionals menys a la sanitat pública, les taxes universitàries en quart lloc de les més cares d’Europa” i que la defensa actual de la Renda Garantida que fa Junts pel Sí no és creïble perquè va ser l’actual govern qui va retallar el PIRMI “condemnant a 10.000 nens catalans a la malnutrició.”. “Aquests són els llibertadors i els patriotes?” s’ha acabat preguntant Domènech.

Jéssica Albiach: “Promourem una llei de segona oportunitat”

La número 7 de la llista de Catalunya Sí Que Es Pot a Barcelona, Jéssica Albiach, ha defensat que la seva candidatura “és l’única alternativa de govern als retalladors, corruptes i crispadors, d’una banda i de l’altra” per continuar criticant que els polítics “que cobren sous milionaris i es mantenen al càrrec durant dècades” no poden aspirar a representar “la gent comú”.

Albiach a més ha anunciat que si arriben al govern, promouran una llei de segona oportunitat “perquè les famílies puguin tornar a començar des de zero i no arrosseguin un deute de per vida”.

Marc Bertomeu: “La privatització de TABASA o el projecte Castor demostren ja és hora de rescatar les persones”

El número 12 de la candidatura, Marc Bertomeu, ha citat dos exemples que, segons al seu parer “demostren que els governs actuals socialitzen les pèrdues però privatitzen els beneficis”, en al·lusió a la privatització de TABASA “que es va vendre un any després pel doble que es va ingressar per privatitzar-la” i del projecte Castor, que segons Bertomeu evidencia que “és hora de deixar de rescatar bancs i començar a rescatar les persones”, fet que només requereix “la nostra voluntat política de canvi”.

També et pot interessar...