CSQEP impulsa l’elaboració d’una nova llei catalana de prevenció de residus

El Parlament aprova una moció de la confluència que insta a superar el model de reciclatge actual i aconseguir que es recicli o es reutilitzi fins el 70% dels residus

El ple del Parlament ha donat llum verda avui a la moció de Catalunya Sí Que es Pot que impulsa l’elaboració d’una nova llei de catalana de prevenció de residus, amb l’objectiu d’avançar cap a una economia circular i baixa en carboni basada en “la sostenibilitat, la producció neta, la responsabilitat ampliada del productor i el residu zero”. El Nou Projecte de Llei Catalana se centra en la prevenció i la reciclabilitat dels residus per aconseguir que només n’arribin a l’abocament o incineració el 30% i se’n reutilitzi el 70%, quan ara és a l’inrevés.

La diputada de CSQEP Hortènsia Grau ha assenyalat que l’actual sistema de reciclatge es troba “estancat” i ha defensat la necessitat de posar l’accent en la fracció orgànica i en nous sistemes de recollida més eficaços, com el porta a porta. També en què els productors i distribuïdors que posen al mercat tot el que no és orgànic assumeixin el cost del seu tractament, complementant amb mesures de fiscalitat ambiental.

“És important avançar en el consens en que lo important es la fracció orgànica i posar l’accent en la responsabilitat tant del ciutadà com del productor que posa el residu al mercat”, ha afirmat Grau, que ha insistit en la necessitat de “treballar en la responsabilitat ampliada del productor, la fiscalitat ambiental, la producció neta i l’eco disseny”.

La moció insta també a obrir el debat sobre la incineració i la millora de la gestió dels envasos, amb la possibilitat d’implantar nous sistemes com el de Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn SDDR. Grau ha posat en valor que la moció de CSQEP ha coincidit amb la convocatòria aquest mes d’ajuts per prevenció i preparació de residus per part de l’Agència Catalana de Residus. “No es casualitat, si la moció ha servit perquè vagi mes ràpid estem contents”, ha afirmat.

Recommended Posts