CSQEP estén la mà al Govern per optimitzar “tots els recursos i competències actuals” per acollir refugiats

Rabell critica les polítiques d’acollida europees i de l’Estat, però reclama a la Generalitat una “assignació pressupostària específica” per a refugiats

“Fins i tot disposant de recursos i competències limitats, és possible fer moltes coses. És possible acollir i aixoplugar, i és possible desplegar accions eficaces”. Aquesta ha estat la idea que més s’ha repetit en la interpel·lació que avui el president de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, ha fet a la consellera Dolors Bassa, i que ha versat sobre la política d’acollida de refugiats. Rabell, que ha estès la mà al Govern per “teixir acords i treballar plegats per construir una bona política d’acollida”, també ha exigit que el Govern “optimitzi tots els recursos i competències de què ja disposem actualment”.

Rabell ha assegurat que al seu grup “li avergonyeix” la resposta “d’aquesta Europa” i que li “colpeix l’actitud el govern espanyol”, que només ha acollit “el 8% de les 17.000 persones que havia de rebre”. Tanmateix, el líder de la confluència ha preguntat la consellera si creu que des de Catalunya “estem fent tot allò que hauríem de fer i que podríem fer”. És en aquest sentit que Rabell ha posat sobre la taula algunes propostes per tal de millorar la política d’acollida als refugiats, posant especial èmfasi en la necessitat de dotar totes les iniciatives que ja existeixen dels recursos suficients. “Cal un pressupost específic que podria començar-se a dotar des dels fons de contingència dels pressupostos”, ha dit Rabell.

Una altra proposta detallada per diputat ha estat que el Parlament reclami la transferència a la Generalitat de la part proporcional dels fons comunitaris destinats a l’ajuda als refugiats que rep l’Estat espanyol. “Ho preveu el mateix Estatut de Catalunya”, ha recordat Rabell. El diputat també ha instat a l’Executiu “a posar ordre i dotar de recursos” als diversos plans ja aprovats, com ara el Pla de Protecció Internacional de l’any 2014, el Pla de Ciutadania i Migracions i el Comitè d’Acollida. Finalment, Rabell ha reclamat “una cartografia el més precisa possible” de la situació de persones refugiades a Catalunya.

Tot plegat, ha insistit Rabell, per “construir plegats una política d’atenció als refugiats responsable” i que respongui “al clam democràtic i solidari que avui expressa una societat conscient del seu deure d’acollir i que ja no vol sentir més excuses dels seus governants”.

Recommended Posts