CSQEP denuncia “l’estancament del model de reciclatge” a Catalunya i demana una nova Llei de prevenció de residus

Hortènsia Grau creu que la nova llei hauria de posar l’accent en el foment de l’economia circular i en fer partícips a les empreses dels costos de gestió del tractament de residus

La diputada i portaveu en temes de medi ambient de Catalunya Sí Que es Pot, Hortènsia Grau, ha interpel·lat avui el conseller Rull sobre el model de gestió de residus i reciclatge de Catalunya, denunciant que el país es troba en aquesta qüestió en una situació “d’estancament”. “Tenim dades demolidores pel que fa al reciclatge dels residus orgànics”, ha afirmat Grau, que ha apostat per la creació “d’una nova Llei Catalana de prevenció de residus i d’ús eficient dels recursos” per poder “canviar el model actual que ha servit durant uns anys però que se’ns ha estancat”.

“La nova llei hauria de permetre treballar per l’economia circular i superar el model lineal, que extreu, utilitza i després aboca o incinera”, ha continuat la diputada de la confluència, que ha lloat que el model d’economia circular introdueix el residu “com un recurs al sistema, amb tots els beneficis que això té pel medi ambient”. A més, per Grau la nova llei hauria de posar l’accent en “la responsabilitat ampliada el productor”, un nou sistema de gestió que faria responsable als envasadors i distribuïdors dels costos de gestió de residus. “És en origen on hem de prevenir”, ha reblat la diputada.

Grau ha criticat la gestió del director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, fent un balanç negatiu dels sis anys de mandat, i ha assegurat que l’estancament en les dades no es pot atribuir només  la crisi econòmica. “La crisi ha tingut a veure, però no ho explica tot”, ha dit. També ha criticat l’acció del Govern en aquest sentit, ja que per la diputada “els discursos no es veuen acompanyats de polítiques reals”.

La diputada sí ha reconegut un increment en els pressupostos d’aquest any dedicats a la gestió de residus, però ha apuntat que “una gran part va al tractament finalista”, en concret a les incineradores de Tarragona i Girona. Precisament les incineradores han estat un dels punts principals del torn de rèplica al conseller, en el que Grau l’ha instat a treballar “en una estratègia de prevenció  i residu zero i per fixar-nos una data per tancar-les”. “Si volem treballar pel medi ambient hem d’anar cap a un model en què no calgui la incineració”, ha sentenciat.

Recommended Posts