CSQEP demana que Catalunya deixi de ser l’excepcionalitat i que les pròximes eleccions es regeixin per una llei electoral pròpia

Marta Ribas diu que seria un fracàs que s’aprovés una legislació electoral pròpia sense sistema de recompte de vots i emplaça a tots els grups a afrontar el debat després de la discussió de la proposició de llei del seu grup en el pròxim ple

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Marta Ribas ha dit avui que les pròximes eleccions que es facin al Parlament de Catalunya s’haurien de fer amb una llei electoral pròpia. Ribas ha presentat avui davant la premsa la proposició de Llei de CSQEP que es discutirà la setmana que ve en el ple del Parlament i que ha de donar llum verda al tràmit parlamentari d’una llei electoral per primer cop. Només el PP ha presentat esmena a la totalitat i per tant, previsiblement, el text presentat pel grup de CSQEP s’admetrà a tràmit.

“Si en una legislatura excepcional com és aquesta no som capaços i capaces de fer una llei electoral pròpia poc d’excepcional tindrà”, ha dit Ribas, que ha emplaçat a la cambra catalana a fer que Catalunya “deixi de ser l’excepcionalitat a Espanya com a única comunitat autònoma que no té una llei electoral pròpia”.

Ribas ha volgut anar una mica més enllà i ha dit que seria un “fracàs” si el Parlament acabés aprovant una legislació electoral pròpia sense sistema de recompte de vots. “Una llei electoral ha de ser completa i incloure un sistema electoral. És molt important el 95% de la llei que és la part d’administració electoral, però estarà incompleta si no inclou un sistema electoral”.

D’aquesta manera, la proposició de llei de CSEQP és, segons Ribas, “la que més compleix el que dicta l’Estatut: màxima proporcionalitat i representació territorial”. El text que presenta CSQEP i que es discutirà en el ple de la setmana que ve planteja tots els acords que van sortir de la ponència conjunta en la passada legislatura més alguns elements propis, i també planteja un sistema de recompte de vot.

Per tant, i de la part d’administració electoral, la proposició de llei presentada avui aposta per la creació d’una sindicatura electoral pròpia formada per tres magistrats i per tres catedràtics en l’àmbit polític, llistes desbloquejades per tal que la ciutadania pugui destacar el vot en algun home o dona en concret dins de les llistes que es presenten, llistes cremallera per no fer passos enrere en la igualtat de gènere en les llistes que fan els partits polítics, sistema de primàries per escollir els candidats i les candidates, control i límit de despesa electoral i mailing únic com una de les principals mesures d’estalvi en campanya. A més a més, el text també estipula que els candidats que es presentin per un territori han de portar com a mínim un any censats en aquella vegueria i que els diputats i diputades que comptabilitzin la seva activitat com càrrecs electes amb alguna activitat privada tinguin menys remuneració per no tenir dedicació exclusiva a la seva condició de diputat.

Pel que fa al sistema de recompte de vot, CSQEP proposa una adaptació del sistema holandès que consisteix en fer un recompte nacional dels vots, i per tant cada vot d’una persona val per un, però mantenint la representació territorial per vegueries. D’aquesta manera i un cop fet el recompte nacional, cada candidatura ha de complir, tal com estipula la llei, representativitat dels seus representants a cada vegueria. Aquest sistema pretén acabar amb la diferència del nombre necessari, en número de vots, que cal per un diputat a la demarcació de Barcelona i la resta de demarcacions.

Solidaritat amb l’alcaldessa de Berga

Ribas s’ha pronunciat, a preguntes dels periodistes, sobre la detenció de l’alcaldessa de Berga produïda aquest matí. “No és per la via judicial que resoldrem un conflicte que es polític que demana diàleg i propostes i solucions damunt la taula”, ha dit la diputada de CSQEP, que ha traslladat tota la solidaritat amb la batllessa.

Govern Rajoy: poques novetats per un equip que esperem que sigui inestable i de curta durada

Sobre el nomenament dels ministres del Govern Rajoy que avui prenen possessió, Ribas ha dit que és un equip que té “els mateixos mandats de dur a terme les mateixes polítiques”. “La gran diferència és que la ciutadania no li ha donat la majoria absoluta i esperem que sigui un equip de curta durada i inestable”, ha dit Ribas que també ha afegit, en relació a Sáenz de Santamaria, que és “trist per Catalunya que siguin certes persones que representen aquesta continuïtat més clara les que estaran portant les relacions principals amb les polítiques que més afecten a Catalunya i amb la negociació que cal obrir amb Catalunya”.

Recommended Posts