CSQEP demana més informació i recursos per al dret a morir dignament

La diputada Marta Ribas lamenta que “encara hi ha massa persones patint un sofriment innecessari al final de la seva vida” i reclama que el Parlament impulsi una proposta al Congrés per despenalitzar l’eutanàsia

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Marta Ribas ha reclamat avui al Govern de la Generalitat que destini més recursos i garanteixi que hi hagi més informació a la ciutadania sobre el dret a morir dignament, perquè “encara hi ha massa persones patint un sofriment innecessari al final de la seva vida”. En una interpel·lació al conseller de Salut, Toni Comín, Ribas ha demanat una major formació dels professionals per millorar l’atenció al final de la vida, un accés universal i efectiu a les cures pal·liatives i més informació a la ciutadania sobre els seus drets, així com la creació d’un Observatori de la mort que reculli dades i treballi aquesta informació.

La mort segueix sent un tema tabú a la nostra societat, ha assenyalat Ribas, però també al Parlament, doncs “el nombre de vegades que se n’han tramitat iniciatives en els darrers 20 anys es poden comptar amb els dits d’una mà”. Parlar-ne tant poc, ha lamentat, “ens fa ser còmplices que la ciutadania n’estigui tan poc informada dels seus drets per a tenir una mort digna”. “Morim massa sovint amb patiment evitable o sense dignitat”, ha afirmat la diputada, amb “procediments durs, invasius i que només aconsegueixen fer-nos la mort més lenta i dolorosa”, o “sense intimitat, sense un espai adequat”.

Ribas n’ha subratllat com a causes el desconeixement dels seus propis drets per part de la ciutadania, el desconeixement de la legislació per part del personal sanitari, però també la manca de recursos per atendre amb equips de cures pal·liatives a tothom que ho necessiti, ja que no hi ha equips a tot arreu ni cobrint tots els horaris. La diputada de CSQEP ha demanat que es posin en marxa campanyes sobre el dret a morir dignament i que s’impulsi el registre de Documents de Voluntats Anticipades, doncs només un 1% de la població n’havia registrat a finals del 2015. També que “tot el personal mèdic estigui sensibilitzat en aquest tema” i deixin d’haver-hi “currículums cecs” a aquesta qüestió en la formació.

Despenalització de l’eutanàsia

En el seu torn de rèplica, Marta Ribas ha defensat que el Parlament impulsi una proposta al Congrés per a despenalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, una llibertat individual que, ha assenyalat, “no s’entén” que encara no es pugui exercir en un Estat laic en ple segle XXI”. La diputada ha recordat que en anteriors ocasions la majoria absoluta del PP ha tombat la proposta, però que ara la situació a la Cambra Baixa ha canviat i s’obren noves oportunitats.

Recommended Posts