CSQEP critica que els pressupostos “són un fotograma congelat de la pel·lícula de les retallades” i que no les reverteixen

Jéssica Albiach denuncia que els comptes ni milloren la lluita contra la segregació, ni dignifiquen les condicions laborals dels docents, ni són suficients per reduir el miler de barracots existents a Catalunya

“El pressupost que avui debatem és un fotograma congelat de la pel·lícula de les retallades: no retallen més, però no reverteixen cap de les retallades fetes els últims anys”. Amb aquesta frase la diputada Jéssica Albiach ha resumit el posicionament de Catalunya Sí Que es Pot envers la proposta de pressupostos en matèria d’educació presentada pel Govern de la Generalitat.

“Trobem mancances greus pel que fa a tres potes que considerem fonamentals per a l’èxit escolar: les condicions laborals dels docents i del personal de suport educatiu, la lluita contra la segregació escolar i la inversió en infraestructures escolars”, ha subratllat la diputada, que ha recordat que tot i l’ampliació de docents proposada “encara estaríem molt per sota del ràtio professor-alumne que existia l’any 2010”.

Albiach ha etzibat a la Consellera Ruiz que els comptes “no contemplen l’educació com a estructura d’Estat”, i ha criticat que mentre Junts Pel Sí fa “la crítica recorrent a les polítiques del Govern central” no ha impedit que el Govern “voti conjuntament amb el Partit Popular en aquest Parlament quan es tracta de mantenir els concert de les escoles d’elit que segreguen per sexe, per tombar la ILP d’educació o contra una reforma fiscal més justa i redistributiva”. En aquest sentit, la diputada de la confluència ha denunciat que la Generalitat “utilitza el PP com a excusa per fer retallades”, però a la vegada com un “aliat” per mantenir “un sistema educatiu conservador que perpetua la doble xarxa i manté els privilegis d’uns quants”.

La proposta de pressupostos planteja una inversió en educació del 2,8% del PIB, una xifra molt allunyada del 6% que fixa la LEC. “La xifra està massa lluny del nostre objectiu i ens equipara a països com Laos, Perú o Guatemala com diu l’informe de la Fundació Bofill”.

A més, Albiach ha posat de relleu el canvi d’opinió d’ERC en relació a la seva postura educativa, ja que segons la diputada els comptes presentats “no compleixen cap dels punts que al seu moment eren una prioritat per a ERC en l’anterior legislatura”. “Com han canviat les coses, el que abans eren mandats democràtics ara sembla que són capricis de l’oposició”, ha sentenciat.

Recommended Posts