CSQEP creu que el dictamen del CGE “desautoritza de forma contundent” tramitar la llei del referèndum via lectura única

Coscubiela afirma que el comportament del Govern i JxSí “exclou enlloc d’incloure més gent” en “l’obligació democràtica de l’exigència d’un referèndum amb garanties”

El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha afirmat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) conegut avui sobre la proposta de reforma del reglament del Parlament “suposa una nova, documentada i contundent desautorització del full de ruta del Govern i de Junts pel Sí amb la seva anunciada llei del referèndum”, i ho fa, segons el diputat “amb una claredat jurídica i política absoluta”.

Coscubiela, que ha anat il·lustrant les seves afirmacions amb extractes del propi dictamen del CGE, ha assenyalat que el text afirma que el procediment de lectura única “no es pot utilitzar per qualsevol cas, i deixa clar quines lleis mai poden ser tramitades per lectura única”. Tal i com es pot llegir a la pàgina 22 del dictamen, el CGE considera que la lectura única ha de ser utilitzada de forma excepcional per a l’aprovació d’iniciatives legislatives que no requereixin d’un extens procés deliberatiu i de treball parlamentari per raó de l’escassa rellevància política o social del seu objecte o per la poca complexitat tècnica de la seva regulació. Unes condicions que, per Coscubiela, no reuneix la llei del referèndum.

A més, a la pàgina 35, el dictamen afirma que el procediment de lectura única “no resulta procedent” per “casos d’elevada sensibilitat social o política de la matèria en els quals es dóna una evident manca de consens mínim entre les forces parlamentàries.

El portaveu de la confluència també ha declarat que el dictamen declara contrari a la Constitució i a l’Estatut l’article 135.2 de la proposta de reglament, “el moll de l’ós de la proposta de reforma” ha dit, així com que el CGE manifesta que la lectura única “fent-se excloent la possibilitat de presentar esmenes comporta el deteriorament dels drets dels grups parlamentaris”.

El dictamen també censura “un possible intent de presentació de la llei de referèndum amb nocturnitat, demanant l’ampliació de l’ordre del dia al ple”, ja que, segon, ja que, segons Coscubiela, cal que compleixin els tràmits reglamentaris.

“El comportament de JxSí i el Govern enlloc d’incloure més gent en aquestes reivindicacions, les exclou”

“La lectura única és legítima, però no per aprovar la llei del referèndum”, ha resumit el portaveu, que ha continuat afirmant que la reivindicació de la independència és “legítima i té molts arguments a favor”, que l’exigència d’un “referèndum amb garanties és una obligació democràtica”, però que fer aquestes reivindicacions “degradant el Parlament” constata “que el comportament de Junts pel Sí i el Govern enlloc d’incloure més gent en aquestes reivindicacions, les exclou”.

Coscubiela també ha anunciat que el seu grup tornarà a presentar les esmenes que van ser rebutjades “i que tenen una directa relació amb les recomanacions que ha fet el CGE”, a més de demanar que les “observacions tècniques i jurídiques dels lletrats siguin incorporades al text definitiu de la reforma del reglament”

Recommended Posts