Coscubiela demana que Puigdemont comparegui al ple “per presentar i poder debatre el projecte de llei del referèndum”

El portaveu de CSQEP afirma que la llei del referèndum “incompleix les resolucions del Parlament i ignora el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia”, fet que “afebleix” el referèndum

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha manifestat avui l’exigència que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui al Ple de la cambra “per presentar i poder debatre el projecte de llei del referèndum” que avui han presentat Junts pel Sí i la CUP en un acte al Parlament. “Les darreres accions de Puigdemont no només no fan avançar el referèndum efectiu, sinó que l’afebleixen”, ha continuat Coscubiela, que ha qualificat aquesta actitud de “fugida cap endavant” davant les “dificultats objectives i reals davant la bel·ligerància del govern espanyol”. “Aquesta actitud resta i divideix, enlloc de sumar”, ha resumit.

El diputat també s’ha referit als detalls del projecte de llei de referèndum publicitat avui per JxSí i la CUP, assegurant que el text “incompleix les resolucions del Parlament, vulnera l’Estatut d’Autonomia, es confronta amb la legalitat espanyola i ignora els criteris que la comunitat internacional marca per reconèixer un referèndum, en especial el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia”. Un codi, ha recordat Coscubiela, que va ser votat per Junts pel Sí en una de les resolucions aprovades pel Parlament i que tant JxSí com la CUP “van afirmar que tindrien com a punt de referència per un possible referèndum”.

El portaveu ha anunciat que el seu grup valorarà el contingut del projecte “quan es presenti com a proposició de llei”, però ha criticat que mentre l’Estatut marca la necessitat d’un acord de 90 diputats per reformar-se, la llei avui anunciada “diu que amb majories simples, sense quòrum mínim i sense garanties es pot declarar la independència en dos dies”. “Ni els que l’han presentat creuen que això pugui ser creïble”, ha etzibat.

També ha destacat que mentre el Parlament porta 38 anys “intentant tenir una administració electoral pròpia” a través de l’aprovació d’una llei electoral catalana, el projecte de llei del referèndum “crea una sindicatura electoral amb una majoria simple”, un fet que per Coscubiela tampoc pot ser “creïble”. En aquest sentit, el diputat ha dit que “el paper ho aguanta tot”, i també ha posat el focus en la situació de “risc” que aquesta llei generaria entre els empleats públics: “Els posa en una situació de conflicte entre dues legalitats, i per tant en una situació de risc important pels seus drets i la seva seguretat”, ha conclòs.

Finalment, el diputat ha assenyalat que espera “que a ningú se li acudeixi” presentar aquest projecte de llei del referèndum pel procediment de lectura única, “sense poder presentar esmenes i alterant l’ordre del dia del Ple”.

Recommended Posts