Catalunya Sí Que es Pot aconsegueix que el Parlament aprovi una reducció del 30% en les matrícules universitàries del curs vinent

La cambra dóna llum verda també a augmentar el finançament de les universitats públiques fins als nivells de 2011

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui reduir en un 30% les taxes universitàries per al curs 2016-2017 amb el vot favorable de tots els grups de la cambra i els vots en contra de Junts Pel Sí. La mesura forma part d’una moció presentada per Catalunya Sí Que es Pot sobre la disminució d’inscripcions d’estudiants a les universitats i la precarietat laboral del personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis, que també insta al govern, tal i com s’ha aprovat avui, a recuperar en els pressupostos del 2016 el finançament a universitats públiques en “com a mínim allò destinat l’any 2011”.

El diputat de la confluència d’esquerres Joan Giner, que ha defensat la moció al ple, ha recordat que en els últims anys les matrícules “han pujat entre un 60% i fins a un 290%”, i ha definit l’aplicació del Pla Bolonya a les universitats catalanes com “una pujada de sobtada de matrícules i poc més”. “Cal començar a revertir les pujades d’aquestes matrícules dels últims anys, sempre tendint cap a la gratuïtat, com a molts països europeus”, ha dit Giner, que ha defensat un model en el qual es fomenti “una universitat plena de colors, no una gris que elabori treballadors quadrats per a un mercat precari”.

El Parlament ha aprovat també altres mesures de la moció, com ara la realització d’un informe sobre com es calcula la càrrega als estudiants del cost dels seus estudis especificant quins conceptes se li apliquen. En cas que aquesta càrrega fos superior a la marcada per la normativa, la moció també insta a l’executiu a adaptar el model de finançament de les universitats per corregir aquesta situació. La inclusió de les fundacions d’universitats privades i consorcis de la UPC a la xarxa d’universitats públiques o iniciar una investigació sobre les contractacions a la UAB referents al Capítol VI. “Quan hi ha un 20% d’aquests contractes en frau de llei, el Govern té l’obligació d’intervenir”, ha sentenciat Giner.

JxSí en contra de substituir les beques equitat per una tarifació social en les matrícules i d’igualar preus de graus i màsters

Dos punts de la moció han estat rebutjats en la votació, i en els quals Junts Pel Sí ha votat en contra. Un d’ells el referent a aplicar en el proper curs “un sistema de tarificació social en funció de la renda” en substitució de les beques equitat i per avançar cap a la gratuïtat , tombat amb els vots en contra de JxSí i les abstencions de C’s i PP. L’altre, el punt cinquè de la moció en el qual JxSí i PP han votat en contra i Ciutadans s’ha abstingut, proposava “garantir la igualtat de preus dels màsters públics amb els preus dels graus públics”, abans d’impulsar qualsevol canvi de model com el 3+2.

Recommended Posts