CdC, ERC i PP impedeixen que es tramiti la proposta de Catalunya Sí Que es Pot per recaptar 400M d’€ en successions

Joan Coscubiela: “Mas i Puigdemont no són el mateix, però de moment fan les mateixes polítiques”  

 

El grup parlamentari de Junts pel Sí i del PP han impedit avui que es tramiti la proposició de llei del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot per reformar l’impost de successions i donacions i aconseguir recaptar al voltant de 400M d’€ anuals que s’haurien de destinar a fer front a l’emergència social. “Fins ara el discurs de la majoria que dóna suport al Govern és que Catalunya no disposa d’ingressos suficients, afirmació que compartim, però el Govern de la Generalitat s’escuda en el comportament reprovable del PP per amagar que està renunciant a exercir una part de les competències fiscals de que disposa”, ha lamentat Coscubiela, per la qual cosa ha advertit als grups que han impedit que es tramiti, especialment a CdC i ERC, que la propera setmana durant el debat de Pressupostos no diguin que el Govern no disposa de recursos per afrontar la situació d’emergència social.

 

De la mateixa manera, Coscubiela ha recordat que l’any 2013, quan el diputat Josep Vendrell va presentar una proposició de llei per recuperar l’impost de successions als nivells del 2010, l’aleshores diputat d’ERC, Pere Aragonès, va dir que tot i compartir la proposta no li podia donar suport pel pacte d’estabilitat signat amb CiU. “Uns mesos després CiU i ERC li varen fer uns retocs cosmètics a la reforma de CiU i PP però van mantenir la retallada de l’impost del Govern Mas del 2011”, ha posat de manifest Coscubiela, que també ha lamentat que “ara que en Pere Aragonès és secretari d’Economia i Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, ERC suma els seus vots als de CDC i el PP per impedir que es pugui debatre una Proposició de Llei per recuperar íntegrament l’impost de successions i donacions”.

 

“El PP i CDC han configurat un bloc de classe, clarament de dretes. No és d’estranyar, la major part de la política fiscal de l’Estat Espanyol porta el segell de CDC”, ha insistit Coscubiela, que sí que considera una “molt mala notícia per Catalunya que ERC i els seus companys de viatge s’hagin sumat a aquest bloc conservador camuflats dins de Junts pel SÍ”, i no tiri endavant una proposta que permetria aconseguir ingressos per fer polítiques socials.

 

Durant la seva intervenció,  Coscubiela ha volgut reiterar que és absolutament fals que afecti a les classes mitjanes, i que les petites i mitjanes herències continuaran sense tributar .“O sigui que deixin d’espantar a la ciutadania, com han fet durant 10 anys”, ha reclamat, alhora que ha volgut deixar clar que la proposta només afectaria al 10% dels que rebin herència, donació i de manera significativa només al 5%; i que quedaria fora l’habitatge habitual fins a 500.000 euros de valor. “És absolutament fals que l’impost de successions suposi gravar dues vegades pel mateix concepte. El que grava és l’augment patrimonial d’una persona com a conseqüència de una herència, una donació. I només a partir de quantitats molt importants”, ha explicat el portaveu parlamentari, que ha conclòs la seva intervenció lamentant que potser “Mas i Puigdemont no són el mateix, però de moment fan les mateixes polítiques”.

 

Recommended Posts